TownePlace Suites Building Architecture

Building Architecture- Large Scale (>10,000 sf)

Project Narrative

TownePlace Suites was originally known as The Robertson Building, built in 1910. The original structure was an eight story high rise located in the Race Street Historical District that is now converted into a 110-key LEED certified hotel. The historic fa├žade of renaissance revival and terra cotta elegance still exists throughout the building. The design team sustained many important key elements, complimenting them with many modern and custom designs. The adaptive reuse of the large historic window sizes paired itself well to the hospitality nature for guests to look over the city. The latest architectural additions, be them modern in style, were intended to relate to the historic nature of the buildings proportions, rhythm and the selected masonry materials used.

Speciality Awards

Historic Preservation

The Robertson Building located within the Race Street Historic District was previously occupied as an office building, however was originally utilized as a bank. The existing building consists of 2 sections; an 8-story tower with an adjacent 3-story annex, onto which we designed a 5-story overbuild addition. We provided architectural and design services for this complex conversion, creating a new contemporary extended-stay hotel. Through the design process, historic elements have been cautiously maintained and delicately restored; such as the exterior stone facades, bank vaults, interior marble veneers and stairs - while complimented with updated modern aesthetics.

Interdisciplinary

When combining the original building with the new overbuilds, there was a significant amount of coordination and evaluation between multiple parties. In the LEED certification process, extensive research and collaboration took place to implement the correct materials and resources utilized. Due to the existing nature, we validated correct code stipulations and implemented new mechanical systems throughout the space to allow a fluid and accessible layout.

Innovation in Design

The original building utilized a single corridor with an enclosed stair and elevator located near the original entrance on Race Street. The new design separates the original tower into 6 guestrooms with a corridor to the west side, connecting the tower to a new 5 story structure built over the annex. The new overbuild added 10 guestrooms to each floor. The buildings original elevator shaft was converted to a stair enclosure. A second stair enclosure was added to the opposite side of the overbuild modernizing the life safety of the building. This innovative planning maintained the original structure and limited historical modifications to achieve modern life safety requirements.

Project Details

Submission Category

Building Architecture- Large Scale (>10,000 sf)

Date of Completion

June, 2021