TownePlace Suites Interior Architecture

Interior Architecture- Large Scale (>5,000 sf)

Project Narrative

At the time of the recent reconstruction, the building on 7th and Elm was unused and was in much need of a makeover. The scope of the interior renovation was an adaptive reuse of the space, with the opportunity to use original materials in the space combined with modern textures and patterns resulting in a modern classic vibe. The selected furnishings throughout the space invite a distinguishable and welcoming experience to guests exploring the downtown Cincinnati. With visitor experience at the center and the focus bringing the home to the hotel, we designed flexible spaces or rooms for individual relaxation, communal conversations, and professional collaboration, allowing the guest to make the space what they need. With the application of warm lighting, layers of texture and use of local Cincinnati art, it allows for each stay to become a more personal and valuable experience. With little interference to the buildings historical structure, we constructed a built in pool in the basement to highlight the significance of the rich architectural history the building presents. Offering playful pops of color and design throughout the new public space and guestrooms, our objective was to produce a unique simultaneous feeling of new and familiarity to every visiting guest.

Speciality Awards

Historic Preservation

The Robertson Building located within the Race Street Historic District was previously occupied as an office building, however was originally utilized as a bank. The existing building consists of 2 sections; an 8-story tower with an adjacent 3-story annex, onto which we designed a 5-story overbuild addition. We provided architectural and design services for this complex conversion, creating a new contemporary extended-stay hotel. Through the design process, historic elements have been cautiously maintained and delicately restored; such as the exterior stone facades, bank vaults, interior marble veneers and stairs - while complimented with updated modern aesthetics.

Interdisciplinary

When combining the original building with the new overbuilds, there was a significant amount of coordination and evaluation between multiple parties. In the LEED certification process, extensive research and collaboration took place to implement the correct materials and resources utilized. Due to the existing nature, We validated correct code stipulations and implemented new mechanical systems throughout the space to allow a fluid and accessible layout.

Innovation in Design

The original building utilized a single corridor with an enclosed stair and elevator located near the original entrance on Race Street. The new design separates the original tower into 6 guestrooms with a corridor to the west side, connecting the tower to a new 5 story structure built over the annex. The new overbuild added 10 guestrooms to each floor. The buildings original elevator shaft was converted to a stair enclosure. A second stair enclosure was added to the opposite side of the overbuild modernizing the life safety of the building. This innovative planning maintained the original structure and limited historical modifications to achieve modern life safety requirements.

Project Details

Submission Category

Interior Architecture- Large Scale (>5,000 sf)

Date of Completion

June, 2021